Mi fán terem a dorongfánk?

Mi fán terem a dorongfánk?

Hozzánk hasonlóan Te is azok közé tartozol, akik szeretik a kürtőskalácsot? De vajon gondoltad volna, hogy története közel fél évezredre nyúlik vissza?
Merüljünk el hát néhány percre az édes múltban…
😉


A kürtőskalács eredete nem teljes mértékben tisztázott, sőt egyesek által máig vitatott. Annyi tűnik biztosnak, hogy a hozzá kapocslódó első írásos emlék a XVI. század végéből, az erdélyi Kolozs vármegyéből származik. Ez a sütemény az erdélyi magyarok, pontosabban a székelyek ünnepi menüjének részét képezte.

A kürtőskalács a XVIII. században az anyaországi konyhakultúrában is meghonosodott, ám népszerűsége nem bizonyult töretlennek. A polgárosodás korszakában ugyanis a torták kerültek a cukrászipar fókuszába. Hagyománya szerencsére nem veszett el teljesen, és idővel újra előkelőbb helyet vívott ki magának a sütemények rangsorában. Az elmúlt években pedig – különösen az utcai árusoknak köszönhetően – kifejezetten slágertermékké vált...

A kürtőskalácsnak egyébként nemcsak a múltját, hanem neve eredetét is némi homály fedi.

Egyesek szerint a név a honfoglalás koráig vezethető vissza, amikor a portyázó magyarok a zsákmányolt lisztből és tojásból tésztát gyúrtak, majd a kürtjeikre tekerve sütötték meg azt a tábortűznél. Kétségtelenül romantikusan hangzik, de szerintünk nehezen hihető… 😊

Nagyobb valószínűsége van annak, hogy neve a tűzhely kürtőjére utal, hiszen a kürtőskalácsnak a csonkakúp palástjához hasonló alakja valóban emlékeztet rá.
Helyesírása is ennek felel meg: a tévhiedelemmel ellentétben nem kürtöskalácsként, hanem kürtőskalácsként írandó.

Ez az írásmód egyébként már közel egy évszázada tetten érhető, ugyanis az 1926-ban a Brassói Lapok könyvosztályának gondozásában megjelent „Biri néni szakácskönyve” című műben már ő-vel írták.

A képet tovább árnyalja az a tény, hogy számos, egészen eltérő elnevezése is fellelhető.
A Dunántúlon például inkább botra tekercsnek, dorongfánknak vagy dorongos fánknak hívják. A keleti országrészben a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős a legelterjedtebb megnevezése.

Bár több európai országban is készítenek hasonló süteményt, talán joggal gondoljuk, hogy a miénk az igazi. 😄
2015-ben mindenesetre a Hungarikum Bizottság a kürtőskalácsnak a Magyar Értéktárba való felvételéről döntött, és hivatalosan is hungarikummá nyilvánították.

Különlegessége ellenére – kis odafigyeléssel és megfelelő eszközökkel – otthon is elkészíthető.
Számos receptet lehet találni hozzá az interneten, közülük különösen Molnár Dávid barátunk vegán interpretációját ajánljuk a figyelmedbe.

Ahhoz pedig, hogy ne sokat kelljen nyűglődnöd a formázással, érdemes egy minimális beruházással megfelelő „célszerszámot” is beszerezned hozzá.

kürtőskalács forma
Két darabos kürtőskalács-készítő formánk rozsdamentes, illetve krómozott acélból, továbbá hőálló szilikonból készül. Ráadásul minden eleme mosogatógépben mosható, így az „utómunka” sem jelent vele különösebb fáradságot.
Az sem utolsó szempont, hogy 3 év gyártói garancia jár hozzá.

Sőt, ha elég gyors vagy, most 20% kedvezménnyel juthatsz hozzá!
(Ajánlatunk 2023. szeptember 30-ig, illetve a készlet erejéig érvényes.)
Vissza a blogba